Kan je kind de middelbare school niet goed combineren met viool, altviool of cello studeren?

Zie je dat je kind langzaam de motivatie voor viool, altviool of cello spelen begint te verliezen?

Muziekles is een van de mooiste cadeau’s die je je kind kunt geven. Als je je kind op muziekles zet, hoop je natuurlijk dat het een plezier voor het leven zal blijven.

De puberteit is een periode waarin veel kinderen afhaken van het muziekonderwijs.

Vaak krijgen ze daar op latere leeftijd spijt van. Het is dan veel moeilijker om weer op het oude niveau terug te komen.

Daarom is het ideaal als je puber plezier blijft hebben in het bespelen van een muziekinstrument.

Maar… hoe zorg je ervoor dat je puber plezier blijft hebben in viool, altviool of cello spelen?

Er zijn op die leeftijd immers zoveel andere interessante dingen… en dan moet er ook nog huiswerk gemaakt worden.

Om je te helpen geef ik een aantal tips om je puber aan de viool, altviool of cello te houden.

1. Verken andere muziekstijlen. De Rieding en Küchler concertino’s sluiten vaak helemaal niet aan bij wat je puber dagelijks aan muziek luistert. Natuurlijk hoeven de klassieke stukken niet de prullenbak in… een boekje met wat leuke filmmuziek of gypsy muziek naast het geëikte viool repertoire kan al een zeer prettige afwisseling zijn om de motivatie hoog te houden.

2. Zorg voor voldoende uitdaging. Als je puber zich verveelt in de muziekles of tijdens het studeren, zal hij waarschijnlijk vrij snel zijn aandacht op iets anders richten. Zorg dat de puber uitgedaagd wordt zowel op muzikaal als technisch gebied.

3. Zorg voor afwisseling. Eeuwig dezelfde stukjes herhalen bij het studeren is natuurlijk niet zo interessant. Verzin samen met de docent alternatieve manieren om te studeren. Bekijk ook eens mijn Engelstalige filmpje over dit onderwerp en zie wat mijn methode is.

4. Stel niet te hoge eisen en geef weinig druk. Als je eist dat je puber elke dag een uur studeert en nooit een les overslaat, zal hij of zij zich wellicht juist af gaan zetten tegen deze druk. Hou het licht, losjes en leuk in deze moeilijke periode. Liever op een lager pitje doorgaan dan geheel stoppen, toch?

(mits voldoende vooruitgang wordt geboekt, zie de volgende tip)

5. Zorg voor duidelijke doelen. Vooruitgang motiveert. Je kind moet niet het idee te hebben in een eindeloze tunnel van studeren en lessen te zitten. Hij moet succeservaringen hebben, zoals uitvoeringen of het beheersen van een moeilijk (of juist leuk!) stuk.

6. Zorg voor een goede combinatie met huiswerk. Bijvoorbeeld 45 minuten huiswerk en 15 minuten vioolstudie met elkaar afwisselen doet de concentratie en effectiviteit van beide goed. Ook is het afwisselend en motiverend.

7. Maak bespreekbaar wat je kind wil met muziek. Probeer de lessen en het repertoire hierop aan te passen in overleg met de docent.

8. Zoek een andere docent… of juist niet! Een docent kan net die speciale band en stabiele factor zijn die het kind blijft motiveren voor de muziekles. Aan de andere kant kan het na 3 a 4 jaar goed zijn om van docent te wisselen en nieuwe invloeden te krijgen.

9. Maak van muziek iets sociaals. Het studeren van een muziekinstrument kan een eenzame bezigheid zijn. Dit terwijl sociaal contact zo belangrijk is voor pubers. Zoek een gezellig ensemble, orkest of muziekkamp waar je kind fijn kan musiceren met leeftijdsgenoten.

Ik hoop dat dit werkt voor je! Misschien heb je zelf nog wel aanvullende tips? Houd ze niet voor jezelf en deel ze met andere strijkers in het commentaar veld onderaan dit artikel.